Η δύναμη της ευγνωμοσύνης 4+1 βασικές συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα πολύ φίλοι ακόμα και αν δεν είναι στην Αμερική γιορτάζουν το Thanksgiving (Ευχαριστίες) και θυμούνται να πουν ευχαριστώ γι΄ αυτά που τους περιβάλλουν. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θα ήθελα να σας δώσω τις αγαπημένες μου συμβουλές, που ακολουθώ και εγώ, για να μην ξεχνώ να είμαι ευγνώμων κάθε μέρα που περνά.
Έχετε αναρωτηθεί πόσο καλύτερα θα νιώθαμε και πόσο καλύτερα θα ήταν όλα στη ζωή μας αν ήμασταν καθημερινά ευγνώμονες γι΄ αυτό που είμαστε και γι’ αυτά που έχουμε;
Το να είσαι ευγνώμων καταρχάς είναι από τους απλούστερους και ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Για να δώσεις ώθηση στον εαυτό σου και για να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
Ανεξάρτητα με το ποιος είσαι, τι σου συμβαίνει και που ζεις:

1. Σταμάτα ένα λεπτό και κοίτα γύρω σου

Ένα απλό πρώτο βήμα για να είσαι πιο ευγνώμων είναι να σταματήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αναρωτηθείς αυτά τα δύο ερωτήματα:

Ποια είναι τα 3 πράγματα που μπορώ να ευχαριστήσω για τη ζωή μου σήμερα;
– Ποιοι είναι οι 3 άνθρωποι που μπορώ να είμαι ευγνώμων που τους έχω στη ζωή μου και γιατί;

Ίσως να μην σου έρθουν στο μυαλό 3 άτομα ή 3 πράγματα αλλά 1, και αυτό είναι εντάξει. Για να μην επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου κάθε μέρα μπορείς να προσπαθήσεις να σκεφτείς περισσότερους ανθρώπους και πράγματα γύρω σου για τα οποία είσαι ευγνώμων και έτσι να επεκτείνεις την ευγνωμοσύνη σου ακόμα πιο μακριά. Για παράδειγμα εγώ είμαι απίστευτα ευγνώμων που γεννήθηκα στην Ελλάδα και κάθε φορά που αντικρίζω τις ομορφιές της λέω ευχαριστώ και γεμίζω ευτυχία. Ή όταν γεύομαι ένα νόστιμο φαγητό είμαι ευγνώμων που μπορώ να το έχω.

2. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σου

Μην μείνεις μόνο στο να ευχαριστήσεις για τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου.
Βρες το χρόνο και πες τους το. Αυτό θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη και πιο ευτυχισμένη. Και καθώς τα πρόσωπά τους θα φωτίζουν με ένα χαμόγελο, θα αισθανθείς και εσύ πιο χαρούμενος και ευτυχισμένος. Ένα ευχαριστώ μπορεί να είναι μόνο μια λέξη αλλά μπορεί να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην ημέρα, την εβδομάδα ή τη ζωή κάποιου. Έτσι, φρόντισε να κάνεις μια μικρή προσπάθεια και να το εκφράσεις.

3. Κοίταξε προς τον εαυτό σου επίσης

Δεν είναι μόνο τα πράγματα ή οι άλλοι άνθρωποι που είναι σημαντικά.
Είσαι και εσύ σημαντικός και πολύτιμος. Εκτίμησε το αυτό και ρώτα τον εαυτό σου:

Ποια είναι τα 3 πράγματα για τα οποία μπορώ να ευχαριστήσω τον εαυτό μου;

Θα μπορούσε να είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε υποστήριξες τη φίλη σου που περνούσε μια δύσκολη στιγμή ή ότι κατάφερες να φέρεις εις πέρας ένα δύσκολο και βαρετό έργο που σου είχαν αναθέσει.
Η αυτο-ευγνωμοσύνη σου δεν θα πρέπει να είναι πάντα σχετική με τα μεγάλα επιτεύγματά σου. Μπορείς απλά να είσαι ευγνώμων για την καλή αίσθηση του χιούμορ σου ή για τη βοήθεια που προσφέρεις στους γύρω σου ή που είσαι ένας καλός ακροατής για τους άλλους.

4. Να είσαι ευγνώμων για τα πράγματα που θεωρείς δεδομένα

Τα πράγματα που έχεις συνηθίσει να έχεις μπορούν εύκολα να γίνουν πράγματα που θεωρείς δεδομένα. Όμως δεν είναι πράγματα που ο καθένας στον κόσμο έχει πρόσβαση. Μερικά τέτοια πράγματα που μου αρέσει να σκέφτομαι και να αισθάνομαι πολύ ευγνώμων που έχω πρόσβαση είναι:

Μια στέγη πάνω από το κεφάλι μου και ένα ζεστό σπίτι.
Άφθονο πόσιμο νερό.
Ότι δεν χρειάζεται να πεινάω.
Να μπορώ να αγοράσω τα ρούχα που μου αρέσουν.
Να έχω τη δυνατότητα να συντηρώ δυο γάτες.
Να είμαι σε θέση να απολαμβάνω τις μικρές και δωρεάν απολαύσεις της ζωής. (π.χ. να κολυμπήσω σε καταγάλανα νερά, να θαυμάσω το ηλιοβασίλεμα, να περπατήσω στο βουνό)
Να έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να μπορώ να μάθω πράγματα και να συνδεθώ με ανθρώπους.

Έχω διαπιστώσει ότι η ευγνωμοσύνη μου για τέτοια πράγματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να προχωρήσω μπροστά όταν περνώ μια δύσκολη φάση στη ζωή μου.

5. Ξεκίνα ή ολοκλήρωσε την ημέρα σου με ευγνωμοσύνη

Για να κάνεις την ευγνωμοσύνη μια καθημερινή συνήθεια βρες μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα.
Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου όμορφα βρίσκοντας 3 πράγματα που είσαι ευγνώμων για τον εαυτό σου την ώρα που τρως πρωινό.
Ή μπορείς να πάρεις λίγα λεπτά το βράδυ, λίγο πριν πας για ύπνο, να χρησιμοποιήσεις ένα ημερολόγιο για να γράψεις 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων για την ημέρα που τελειώνει.
Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο. Πρώτον γιατί όταν κάτι το γράφεις το συνειδητοποιείς και το βιώνεις καλύτερα αλλά και γιατί μπορείς να ανατρέξεις στο παρελθόν και να δεις για τι ήσουν ευγνώμων πριν ένα μήνα ή πριν ένα χρόνο. Έχει πολύ ενδιαφέρον δοκίμασέ το!

Πριν πεις «τι μας λέει τώρα» θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις μερικά από τα παραπάνω για μια μικρή χρονική περίοδο και να δεις τι επιπτώσεις έχουν στη ζωή σου.
Αν καταφέρω να επηρεάσω έστω και έναν από εσάς θετικά και δει τη ζωή του με άλλο μάτι θα είμαι πολύ ευτυχισμένη!

Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *